Virüslerden korunun

E-Kitap Okuyucunuzu Virüslerden Koruyun

Geçtiğimiz günlerde, e-mürekkep ekranımızı olası hasarlardan nasıl koruyabileceğinize değinmiştik. Bu yazımızda ise BOOX e-kitap okuyucumuzu virüslerden nasıl koruyabileceğimizden bahsedeceğiz. Öncelikle endişelenmeyin, BOOX e-kitap okuyucunuzu virüslerden korumak için Android telefonunuzda uyguladığınız yöntemlerden daha fazlasına ihtiyacınız olmayacak. 🤓Aşağıdaki yöntemleri diğer Android cihazlarınızda da uygulayabilirsiniz. İşte BOOX cihazınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak için alabileceğiniz önlemler:

1. Güvenilir Uygulama Mağazaları Kullanmak

Bildiğiniz  üzere, tüm BOOX cihazlarımız Android işletim sistemine sahip. Bir cihazın Android işletim sistemine sahip olması demek, Android uygulama mağazalarındaki uygulamaları cihazınıza indirebileceğiniz anlamına geliyor. BOOX cihazınıza uygulama indirirken Google Play Store gibi güvenilir mağazaları tercih etmelisiniz. Şüpheli kaynaklardan edindiğiniz uygulamalar cihazınıza virüs bulaşma riskini arttırabilir. Eğer aradığınız uygulama güvenilir kaynaklarda yoksa ve bu uygulamayı indirmek sizin için önemliyse diğer kullanıcıların yorumlarını inceleyip buna göre karar verebilirsiniz.

güvenilir uygulamalarla virüslerden kaçının

2. Güncellemeleri Takip Edin

Hem kullandığınız BOOX cihazın hem de cihazınıza indirdiğiniz uygulamaların güncel sürümlerini takip etmek cihazınızın güvenliği açısından önemlidir. Google Play Store ile indirdiğiniz uygulamaları yine Google Play Store üzerinden güncelleyebilirsiniz.

Tab serisi BOOX cihazlar için, Ayarlar>Sistem Ayarları>Sistem Güncellemesi,

Diğer BOOX cihazlar için, Ayarlar>Yazılım Güncellemesi kısımlarından kontrollerinizi sağlayabilirsiniz.

virüslerden korunmak için cihazınızı güncel tutun

3. Bilinmeyen Bağlantılardan Kaçının

Mail, sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları üzerinden aldığınız şüpheli bağlantılardan kaçının. Bu bağlantılar virüs içeriyor olabilir. Şüpheli bir bağlantıyı açmadan önce mutlaka kaynağını doğrulayın. Böylece cihazınızı virüslerden koruyun. 

spam ve virüslerden uzak durun

4. Wi-Fi Ağlarını Kontrol Edin

Şifresiz ve güvenli olmayan Wi-Fi ağlarına karşı tedbirli olun. Kötü niyetli kişiler bu tür ağları kullanarak cihazlarınıza zararlı yazılımlar gönderebilir ya da bilgilerinize erişebilir. Park, kafe gibi açık alanlarda mobil sağlayıcınız üzerinden internete bağlanmak daha güvenli olacaktır.

güvenli wifi virüslerden

5. İzinleri İnceleyin

Cihazınıza indirdiğiniz uygulamalara dair izinleri incelemek olası tehlikelere karşı bir önlem olabilir. Örneğin, kameranızla hiçbir ilgisi olmayan bir uygulamanın kamera izni istemesi şüpheli bir durumdur.

Tab serisi BOOX cihazlarda uygulama izinlerini yönetmek için Ayarlar>Uygulamalar ve Bildirimler>İzinler yolunu takip edebilirsiniz.

Diğer BOOX cihazlarda ise Uygulamalar>Uygulamaları Yönet>Uygulama Bilgisi kısmından uygulama izinlerini kontrol edebilirsiniz.

uygulama izinleri virüslerden korunmanıza yardım edebilir

5. Dikkatli Olun

İnternet gezintileriniz sırasında rastgele tıklamalardan ve indirmelerden kaçının. Herhangi bir dosyayı indirmeden önce, güvenilir bir kaynağa ait olduğundan emin olun. Kimi siteler dosya indirmeleri sırasında sizi başka sekmelere götürebilir ya da reklamlarını tıklamaya zorlayabilir. Bu tür durumlara karşı dikkatli davranın.

6. kitap İndirirken Bunlara Dikkat Edin

Son olarak, kullanıcılarımızdan sıkça aldığımız bir soruya değinelim: “Kitap indirirken cihazıma virüs girer mi?” Tüm BOOX modellerinin Android işletim sistemine sahip olması, hem çeşitli uygulamalardan hem de internet siteleri üzerinden kitap indirme konusunda kullanıcılarına özgürlük tanır. Bununla birlikte indirilen kitapların virüs içerip içermediği kullandığınız kaynaklara göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki maddelere dikkat ederek cihazınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

  • Kitap indireceğiniz platformları dikkatli seçin. Resmi ve güvenilir kitap platformları ya da tanınmış yazarların web siteleri üzerinden indirme yapmak güvenli olacaktır. Aynı durum uygulamalar için de geçerlidir.
  • Dosya türünü kontrol edin. Kitaplar genellikle PDF, EPUB, MOBI gibi metin formatlarına sahiptir. İndirdiğiniz kitap dosyasının sonunda yabancı olduğunuz bir dosya uzantısıyla karşılaşmanız zararlı yazılımların habercisi olabilir. Örneğin, .exe, .apk gibi çalıştırabilir dosya formatlarından, sıkıştırılmış dosya türlerinden kaçınmanız yararlı olacaktır.
  • Dosya boyutuna dikkat edin. İndireceğiniz belgenin aşırı büyük ya da küçük boyutta olması virüslü içeriklerin habercisi olabilir. Kitap dosyaları, dosya formatları içerdikleri görseller ve dosya düzenlerine göre farklı boyutlarda olabilir. Ancak genelde birkaç yüz KB ile birkaç MB arasında dosya boyutuna sahiptirler.
  • Yorumları ve incelemeleri kontrol edin. Üzerinden kitap indireceğiniz uygulamalar ve internet sitelerindeki yorumları inceleyin. Böylece platformun güvenilirliğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

BONUS: E-mürekkep ekranınızı olası hasarlardan korumak için çeşitli önemler alabilirsiniz. İlgili blog yazımızı okumak için buraya tıklayın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top