E-Mürekkep Ekranı nedir?

“Elektronik Kağıt Ekranı” olarak da anılan E-Mürekkep ekran, yüksek görünürlük ve kontrast ile kağıda benzeyen bir görüntüleme teknolojisidir. Günümüzde, benzersiz özellikleri nedeniyle E-Kitap Okuyucularda yaygın olarak kullanılmaktadır: parlama yapmaz (kağıt benzeri), düşük güç tüketimine sahiptir ve gözlerinizi yormaz.

E-okuyucular ile diğer ekran türleri (TV’ler, akıllı telefonlar, tabletler vb.) arasındaki temel fark, ekran teknolojisidir. E-okuyucular, genellikle e-kağıt olarak adlandırılan E Ink Elektronik Kağıt Ekranını kullanır. İki pigmentli elektronik mürekkep sistemi, her biri yaklaşık bir insan saçı çapında olan milyonlarca küçük mikrokapsülden oluşur. Her mikrokapsül, pozitif yüklü beyaz parçacıklar ve berrak bir sıvı içinde süspanse edilmiş negatif yüklü siyah parçacıklar içerir. Pozitif veya negatif bir elektrik alanı uygulandığında, ilgili parçacıklar mikrokapsülün üst kısmına hareket ederek izleyicinin görebileceği yere gelir. Bu, yüzeyin o noktada beyaz veya siyah görünmesini sağlar.

1- Üst katman

2-Saydam elektrot tabaka

3-Şeffaf mikro kapsüller

4-Pozitif yüklü beyaz pigmentler

5-Negatif yüklü siyah pigmentler

 

6-Şeffaf yağ

7-Elektrot piksel katmanı

8-Alt tabaka desteği

9-Işık

10-Beyaz

11-Siyah

E-mürekkep (elektronik mürekkep) ekranlar, normal kağıdın yaptığı gibi görüntüler üretir ve ışığı yansıtır.

Kağıt, Güneş’ten (ve ampuller gibi yapay ışık kaynaklarından) gelen ışığı yansıtır. Kağıt tüm dalga boylarındaki ışığı yansıttığı için normalde beyaz görünür (aşağıdaki ilk satırdaki soldaki şemaya bakın). Kağıt üzerinde görüntü oluşturmak için ilgili yerlere bir mürekkep katmanı eklememiz gerekiyor. Bu mürekkep katmanı yansıtıcı değildir (bu bölge siyah görünür, çünkü siyah ışığı yansıtmaz; aşağıdaki  ilk satırdaki sağdaki şemaya bakın). Bir kağıt parçasına seçici olarak mürekkep ekleyerek istenilen görüntüyü oluşturabiliriz.

Elektronik kağıtta, mürekkep parçacıklarını ekranın yüzeyi boyunca elektriksel olarak hareket ettirebiliyoruz (elektroforetik teknoloji kullanarak). Mürekkep parçacıklarının taşınmasında güç tüketilecektir. Bununla birlikte, görüntü oluştuğunda, görüntüyü ekranda tutmak için daha fazla güce gerek yoktur. Bu,  e-mürekkep okuyucularının gücü yalnızca “sayfa çevirme” sırasında kullandıkları için çok verimli oldukları anlamına gelir.

Bir LCD ekran, birçok küçük ışık yayan kristalden oluşur. Kristaller üç renkten (kırmızı, yeşil ve mavi) oluşur. Diğer tüm renkleri üretmek için bu üç rengin bir kombinasyonu kullanılır (aşağıdaki soldaki şemaya bakın). Kırmızı, yeşil ve mavi kristallerin yoğunluklarını değiştirerek ekranda görüntülenen rengi değiştirebiliyoruz. Bu durumda, ekran arkadan aydınlatılır (ışığın kaynağı ekranın kendisidir). Bu nedenle LCD ekranlar her açıldığında güç tüketir.

Dış mekanda, e-mürekkep ekranlarının okunması LCD ekranlardan çok daha kolaydır.  Güç tüketiminin yanı sıra, LCD ekranların bir dezavantajı, doğrudan güneş ışığı altında dışarıda görüntülemenin zor olmasıdır. Ekranın yüzeyi yansıtıcıdır ve bu nedenle LCD ekrandan yayılan ışığın yansıyan güneş ışığı ile rekabet etmesi gerekir (aşağıdaki sağdaki şemaya bakın). Ekrandaki metnin okunabilir olması için, LCD’den gelen ışığın yansıyan güneş ışığından daha parlak olması gerekir. Parlak güneş ışığında, yansıyan güneş ışığı genellikle LCD ekrandan gelen ışıktan daha güçlüdür ve ekranda ne olduğunu okumayı zorlaştırır. Bunu telafi etmek için, Apple iPhone ve Samsung Galaxy gibi akıllı telefonlar, yansıyan güneş ışığı ile rekabet etmek için dışarıdayken ekranın parlaklığını otomatik olarak artıran bir ortam ışığı sensörü içerir. LCD ekranlar ayrıca yansıyan güneş ışığını azaltmak için yansıma önleyici kaplamaya sahip olabilir.

LCD ekranların her bir pikselinden gözümüze doğru ışık gönderilemektedir. Bu renkli ışınların retinamıza ulaşması ile görme olayı gerçekleşmektedir. Bu durum şöyle açıklanabilir; kağıtta yazılı her bir harfin ince bir işçilik ile kesildiğini düşünelim. Eğer harfleri kesilen böyle bir kağıdı güneşe doğru tutarsanız, evet bu yazıyı okuyabilirsiniz. Fakat bu arada retinanız güneşten gelen ışınlar ile hasar alıyor olacaktır. Aslında LCD ekranların çalışma prensibi bu örneğin daha küçük deneyimini oluşturur. LCD ekranlara uzun süre baktığınızda aslında gözlerinize zarar veriyor olursunuz. Bu yüzden uzun süre LCD ekranlara bakan kişiler, gözlerinde kuruluk, ağrı, yanma gibi rahatsızlıklardan yakınırlar. 

E-Mürekkep Ekranların Avantajları Nelerdir?

E-mürekkep ekranları, kağıda basılan mürekkebi yakından taklit etmek için tasarlanmıştır. Bu nedenle, LCD ekranlardan çok daha net ve daha iyi görünen metin üretirler. 

Dış mekanda daha iyi görünürlük: E-mürekkep ekranları, LCD ekranların aksine ortam güneş ışığından yararlanır. Örneğin sahilde kitap okumak istiyorsanız, e-mürekkep ekranına sahip bir cihaz zorunluluktur.
E-mürekkep ile daha az göz yorgunluğu: E-mürekkep ekranları daha az göz yorgunluğu yaratmaktadır. Bir e-mürekkep ekranını uzun bir süre kullanma deneyimi, kağıttan okumak ile benzerdir. Bir LCD ekrandan okumak, bir bilgisayar monitöründen okumaya veya uzun bir süre TV izlemeye benzer.
• Daha düşük güç tüketimi: E-mürekkep ekranları yalnızca “sayfa dönüşleri” sırasında güç tüketirken, LCD ekranlar her kullanıldıklarında güç tüketir. Bu nedenle Boox e-kitap okuyucuları, şarjlar arasında birkaç hafta dayanabilirken, tablet cihazlar ve akıllı telefonların günlük olarak şarj edilmesi gerekir.

Shopping Cart
Scroll to Top