Boox Belge Ayarları

Belge Ayarları (Düzenlenebilir Formatlar)

Belge ayarları yapmak okuma konforunu artırmanın önemli bir adımıdır. Kullandığınız BOOX’un ekran boyutuna, ekrana olan mesafenize ve kişisel tercihlerinize göre belgeniz üzerinde ayarlamalar yapabilirsiniz. Böylece okuma deneyiminizi daha iyi hale getirebilirsiniz. Bu blog yazımızda düzenlenebilir formatlarda belge ayarlarını nasıl yapabileceğimizden bahsedeceğiz. 🤓

düzenlenebilir Belge Formatları Nelerdir?

Düzenlenebilir belge formatları, belgenin yazı tipi, yazı boyutu, satır aralığı gibi özelliklerini değiştirmemize olanak tanıyan formatlardır. Bu formatları şu şekilde sıralayabiliriz:


EPUB, AZW3, DOC, DOCX, FB2, HTML, MOBI, RTF, TXT

PDF belgeleri ve JPEG, PNG gibi resim formatları maalesef bu düzenlemeleri yapmaya uygun değildir.

belge Ayarları nasıl Yapılır?

BOOX cihazlarımızda belge ayarları yapmak için öncelikle belgemizi açalım. Ekranımızın ortasına bir kez dokunalım. Ardından “Stil” seçimi yapalım. Karşımıza çıkan menü üzerinden düzenlemelerimizi yapmaya başlayabiliriz.

v4.0 Sürümünde belge Ayarları

Eğer cihazınız V4.0 güncellemesini aldıysa bu başlığı okumaya devam edebilirsiniz. Cihazınızda daha önceki sürümler mevcutsa aşağıdan V4.0 öncesi sürümler için belge ayarlarına ulaşabilirsiniz.

V4.0 güncellemesiyle birlikte BOOX cihazlarımız bizlere bazı hazır ayarlar sunmaya başladı. Orijinal, Kalın, Gece gibi ayar modları tek dokunuşta belgenin biçimsel özelliklerini değiştirmemizi sağlıyor. Ayar modunu seçtikten sonra aşağıdaki sekmeleri kullanarak yazı tipini, boyutunu ve arkaplan rengini değiştirebiliriz. 

Boox Belge Ayarları

Eğer hazır tema üzerinde daha gelişmiş ayarlamalar yapmak isterseniz ilgili temanın üzerine bir kez daha dokunmalısınız. Böylece daha detaylı bir ayar penceresiyle karşılaşacaksınız.

Yazı Tipi

Bu sekme üzerinden belgeniz için başlık, gövde ve ek içerikler için yazı tipi seçimi yapabilirsiniz. Yazıların kalınlığını ve renk doygunluğunu belirleyebilirsiniz.

Aralık

Aralık sekmesi üzerinden satır aralığı, kelime aralığı, harf aralığı gibi ayarlamaları yapabilirsiniz. Bu ayarlamaları yapmak için ilgili satırdaki imleci sürüklemeniz yeterli olacaktır. Dilerseniz sağ taraftaki değerlerin üzerine dokunarak manuel olarak giriş yapabilirsiniz.

Kenar Boşlukları

Belge ayarlarına kenar boşluklarını ayarlayarak devam edebilirsiniz. Bu adımda üst, alt, sol ve sağ kenar boşluklarını ayarlayabilirsiniz.

Belge Ayarları Kontrast

Kontrast

Kontrast, yani zıtlık ayarını belgenizdeki görüntülerin belgenin arkaplanıyla karşıtlığını belirlemek için kullanabilirsiniz. Bu sekmede görüntü keskinleştirme, filigran saydamlaştırma,  koyu renk iyileştirme gibi seçeneklerle karşılaşacaksınız. Ayarlamak için imleci sürükleyebilir ya da manuel olarak değer girebilirsiniz.

Belge Ayarları Kontrast

Diğer

Diğer sekmesi ise paragraf girintileri, metin hizalama, metin yönü, tireleme ve sayfa görünümü gibi belge ayarlarını yapmamıza olanak tanıyor. Ayrıca Çince metinler için de özel bir ayar satırı bulunuyor. 

V4.0 öncesi Sürümlerde belge Ayarları

V4.0 öncesi sürümler için öncelikle kitabımızı açalım. Sonra ekranımızın ortasına bir kez dokunalım. Ardından “Stil” seçimi yapalım.

Yazı Tipi Ayarları

İlk sekmemizde Yazı Tipi ayarları bulunuyor. Buradan yazı tipini seçebilir, boyutunu ve kalınlığını ayarlayabiliriz. “İyileştir” kısmından metnin görünümündeki belirginliğe/dolgunluğa dair ayarlamalar yapabiliriz. Bu ayarları imleci sürükleyerek ya da manuel değer girerek yapmamız mümkün.

boox belge ayarları yazı tipi

aralık Ayarları

Belge ayarları yapmaya “Aralık” sekmesinden devam edebiliriz. Bu adımda bizleri kelime aralığı, satır aralığı ve paragraf aralığı ayarları yapabileceğimiz bir ekran bekliyor. İmleci sürükleyerek ya da manuel değer girerek kişisel ayarlamalarımızı yapabiliriz.

belge ayarları aralık

Boşluk Ayarları

Boşluk ayarları ekranından belgemizin kenar boşluklarını yapılandırabiliriz. Üst, alt, sağ ve sol boşluk ayarlarını bu sekmeden belirleyebiliriz.

Diğer Ayarlar

“Diğer” sekmesinde ise girinti, tireleme gibi ayarlar bizleri bekliyor. Bu penceredeki ilk satır Çince metinlere özel ayarlamalar yapmamızı sağlıyor.  “Girinti” satırındaki ilk butona dokunduğumuzda paragraf başlarında bulunan girintiler 2 karakter daha artıyor. İkinci butona dokunduğumuzda önceki haline dönüyor. Metindeki paragraf girintilerini kaldırmak için ise üçüncü butona dokunabiliriz.

“Daha Fazla” satırındaki ilk buton ekran yönünü yatay olarak değiştiriyor ve çift sayfa modunda okumamızı sağlıyor. Aynı butona bir kez daha dokunarak önceki haline dönebiliriz. İkinci buton metnin yönünü değiştiriyor. Üçüncü buton ise metne tireleme ekliyor. Eğer tireleme kullanmak istemezseniz bu butona tekrar dokunabilirsiniz.

“Arka Plan” satırı ise metnin arka planında değişiklikler yapmamıza olanak tanıyor. “Siyah” seçimi yaparak karanlık modda okuyabilir, “Beyaz” seçimi yaparak aydınlık moda geçebiliriz. Orijinal arkaplan rengi için ise “Orijinal” butonuna dokunmalıyız.

Kontrast Ayarları

“Stil” butonunun yanında yer alan “Kontrast” butonu ile belgedeki metin, görsel ve filigranların görünürlüğüne dair ayarlamalar yapabiliriz. Daha keskin bir görüntü için “Keskinleştir” satırındaki imleci sağa doğru çekmemiz yararlı olacaktır. Eğer belgedeki filigranları kaldırmak istersek “Filigran Saydamlaştır” satırından yararlanabiliriz.

Belge Ayarları Kontrast

Üzerinde değişiklik yapmamıza izin veren belge formatlarında uygulayabileceğimiz ayarlar bu şekilde. Aklınıza takılan tüm sorular için bizlere ulaşabilirsiniz. 🌸

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti
Scroll to Top